Cases   Proud Nerds
Vidar Header Img Vidar Header Img Vidar Header Img

we are _

Vidar

jumping arrow

Vidar is de nieuwe naam voor de sociale diensten van de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein. Begin januari 2021 ging de website van Vidar live. Proud Nerds realiseerde deze informatieve, kleurrijke site in de veilige omgeving van Umbraco Cloud. Hackproof…

 

Challenge

Veilig en toegankelijk bouwen

Het design voor de website lag al klaar, toen Proud Nerds met de technische realisatie aan de slag ging. De uitdaging was om het functioneel perfect te laten werken en te laten voldoen aan de security- en toegankelijkheidseisen van de overheid.

DIGITAL: Umbraco Cloud

De website van Vidar is gebouwd in Umbraco Cloud. Een dienst van Umbraco, die ook wordt gehost door de organisatie achter het CMS. De dienst voorziet een website automatisch van de laatste bugfixes en beveiligingsupdates.

Een website bouwen in Umbraco Cloud dwingt een bepaalde werkwijze af. Het proces van code ontwikkelen tot livegang ligt volledig vast. Dit maakt het een uitdaging om te bouwen en daarmee minder geschikt voor grotere, complexere websites, maar eventuele foutjes komen wel snel aan het licht. Voor de gebruiker is Umbraco Cloud prettig om mee te werken. Voor het beheer ga je naar een dashboard waar je wijzigingen aanbrengt in een niet-publieke omgeving. Om ze vervolgens met een druk op de knop live te zetten.

NERDY STUFF: Security-eisen overheid? Check!

De website voldoet volledig aan de veiligheidsrichtlijnen van de overheid. Zo is
de back-end volledig afgeschermd van het internet. Alleen vanuit locaties van de betrokken gemeenten, Proud Nerds of via VPN kun je in het CMS inloggen. De rest van de wereld heeft geen toegang tot de back-end. Daarmee is de website zoveel mogelijk hackproof gemaakt.

full width image
bouncing arrow

PROCESS: Finetunen voor toegankelijkheid

Als overheidsinstantie moet Vidar voldoen aan de wettelijke verplichting van digitale toegankelijkheid, de WCAG. We hebben de website zo ingericht dat deze ook goed bruikbaar is voor mensen die bijvoorbeeld gebruik maken van screenreaders of alternatieve toetsenborden. Het aangeleverde, kleurrijke design bevatte wat kleursamenstellingen die onvoldoende contrast bieden voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast was het gebruik van lettergroottes niet geheel consequent. Tijdens de realisatie hebben we daar wijzigingen in aangebracht.

PROUD: Een perfecte basis

Deze basic site voldoe op alle fronten aan de eisen die aan een overheidssite worden gesteld. De site zit technisch goed in elkaar en biedt een mooie basis voor eventuele uitbreidingen in de toekomst.

Contact

Ook een website laten bouwen?

Laat het gerust over aan Proud Nerds!