Nieuws   Proud Nerds

Toegankelijke website: niet alleen sympathiek, ook lucratief

Overheidswebsites moeten nu al toegankelijk zijn voor iedereen. Iedere Nederlander, met en zonder beperkingen, moet zonder moeite informatie van de rijksoverheid, provincie, gemeenten en andere overheidsinstanties kunnen vinden. Vanaf 2025 moeten ook financiële diensten en e-commercebedrijven digitaal toegankelijk zijn. Als je daaronder valt, moet je dus sowieso binnen nu en een paar jaar aan de slag. Maar het is slim om nu al zo toegankelijk mogelijk te zijn. Waarom? Dat leggen we je uit.

header image

Een zo breed mogelijk publiek

Een ‘commerciële website’ kan natuurlijk van alles zijn, maar laten we er even vanuit gaan dat je diensten of producten wilt verkopen aan consumenten. Een kwart van de Nederlanders heeft door zijn of haar beperking moeite met het gebruik van internet, volgens de overheid. Dat betekent dat je, door geen rekening te houden met hun behoeften, ruim 4 miljoen mensen buiten de deur houdt. Dat is vanuit maatschappelijk oogpunt niet chic, maar ook als je er met een economische bril naar kijkt, is het zonde.

Hoeveel je misloopt door een ontoegankelijke webshop? Uit Brits onderzoek uit 2019 blijkt dat maar liefst 69% van de mensen die vanwege een beperking hulpsoftware nodig heeft, een website verlaat als ‘ie niet toegankelijk genoeg is. Over Nederland zijn er nog geen exacte cijfers beschikbaar, maar we kunnen wel stellen dat je omzet laat liggen met een ontoegankelijke webshop.

Google loves toegankelijkheid

Waar te beginnen? Goed nieuws: er zijn veel raakvlakken tussen SEO en digitale toegankelijkheid. Google houdt namelijk van websites die makkelijk te gebruiken zijn, waar je eenvoudig kunt navigeren en snel vindt wat je zoekt. En dat is precies waar een toegankelijke website ook aan moet voldoen. De structuur moet helder zijn, zodat mensen die de website niet zien, toch precies weten waar ze moeten zijn. En dat bereik je met heldere code, goede titels, alt-teksten bij afbeeldingen, heldere linkteksten, toegankelijk en snel design, een goede navigatiestructuur, etc., etc. Kortom: met een toegankelijke website scoor je hoger in de zoekresultaten. Dus als je bezig bent met je SEO, pak dan ook meteen de toegankelijkheid van je content even mee.

Zijn toegankelijke websites wel mooi?

Eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. Alleen is niet alles wat mooi is, ook toegankelijk. Gelukkig betekent een toegankelijke website niet dat we qua uitstraling terug moeten naar de oertijd van het internet. Toegankelijkheid en een mooi design kunnen hand in hand gaan, zolang er maar goed nagedacht wordt over de toegankelijkheid van dat design of eventuele alternatieven. Onze UX-designers zijn daar dagelijks mee bezig: websites die toegankelijk, functioneel én mooi zijn.

Relatief kleine aanpassingen

Een snel rondje langs een paar grote bekende webshops -we noemen geen namen-, leert ons dat er ook daar nog ruimte is voor verbetering. Onderdelen die onbereikbaar zijn zonder muis, gebrek aan kleurcontrast, overvolle homepages of niet-kloppende formulieren bijvoorbeeld. Of -heel onhandig als je iets probeert te verkopen- een winkelmandje dat zonder muis onbereikbaar is. Met relatief kleine aanpassingen in het design en bedienbaarheid van een website is er al veel (letterlijke) winst te behalen. Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar Ebay. De van oorsprong Amerikaanse (waar de toegankelijkseisen stukken strenger zijn dan hier) marketplace is al zo toegankelijk mogelijk en hebben er een helder statement bij geschreven.

Kortom: het loont echt om ook voordat het in 2025 verplicht is, nu al na te denken over de toegankelijkheid van je commerciële website. Het helpt je om een betere website neer te zetten. Voor álle gebruikers. En Google.

DDAI

Wil je ook aan de slag met toegankelijkheid? Wij zijn als een van de eerste Nederlandse webbouwers toegevoegd aan de DDAI, de Dutch Accessibilty Index. Als opdrachtgevers weet je zo zeker dat onze diensten en producten voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

INTRESTED?

Contact us

Wil jij meer weten over hoe wij jouw website toegankelijk kunnen maken voor iedereen? We laten je graag zien wat er nodig is om te voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.