Webshops   Proud Nerds

Headless

Een e-commerce platform zonder hoofd. Dat klinkt misschien niet bijster intelligent, maar headless e-commerce kan een slimme oplossing zijn als je alle systemen aan de achterkant van je webshop in hun kracht wilt gebruiken. Headless geeft je alle vrijheid om jouw webshop helemaal naar eigen behoefte en inzicht te ontwikkelen.

Elk systeem in zijn kracht

Wat is headless?

Een webshop bestaat altijd uit twee delen: een front- en back-end. De front-end is de webshop zoals die aan jouw gebruiker wordt gepresenteerd. De back-end is het beheergedeelte van de shop: de bedrijfslogica en een functionele laag. Bij traditionele webshops worden back-end en front-end als één systeem geleverd. Bij headless zijn ze losgekoppeld. Daardoor kun je voor beide kanten de beste oplossing kiezen.

Uiteindelijk worden bij headless de front-end en back-end applicaties weer aan elkaar gekoppeld. Een API (Application Programming Interface) zorgt ervoor dat ze met elkaar kunnen communiceren.

Headless
Headless Headless
full width image
bouncing arrow

Geen afhankelijkheden met headless

Met headless e-commerce ben je dus niet meer afhankelijk van één systeem. Het stelt je in staat om het beste te gebruiken van elk software-pakket. Je zet alleen die functionaliteiten in die je daadwerkelijk nodig hebt en die roep je aan in de voorkant van de webshop. Een duurzame keuze voor je business.

Wanneer kies je headless?

Headless e-commerce is in meerdere situaties geschikt. Bijvoorbeeld voor bedrijven die al een website (en dus CMS) hebben, maar een B2B- of B2C-storefront willen toevoegen. Het is ook geschikt voor websites met een grote hoeveelheid beeld- of videomedia die voortdurend moeten worden bijgewerkt. Headless heeft namelijk een gunstig effect op de snelheid van een webshop. Ook wanneer je meerdere contentmanagementsystemen in hun kracht wilt zetten, is headless een optie.

De voordelen van headless e-commerce

Headless oplossingen worden steeds populairder. Er zijn dan ook nogal wat voordelen:

 • Flexibiliteit
  Het grootste voordeel van een headless CMS is de flexibiliteit. Je wordt niet beperkt door de mogelijkheden die een CMS biedt. Dit maakt een headless CMS zeer geschikt voor maatwerk oplossingen.

 • Snelheid
  Door het cms los te trekken van de presentatielaag wordt je data in no-time getoond. Met een headless CMS creëer je snellere laadtijden en dat kan gunstig uitpakken voor de conversie.

 • Flexibiliteit in design
  Doordat de front-end bij een headless oplossing los staat van de backend, is deze eenvoudiger te onderhouden. Een re-design is zo ook een stuk makkelijker door te voeren.

 • Productiviteit
  Ontwikkelaars zijn in staat om een ​​specifieke applicatie bij te werken zonder zich zorgen te hoeven maken over het updaten van de volledige applicatie.
Contact

Meer voordelen van headless ontdekken?

Proud Nerds brengt het helder in kaart.