Webshops   Proud Nerds

Headless E-commerce

Stel, je wil alleen het beste van Magento, uitsluitend de highlights van een bepaald CMS, het mooiste uit je CRM-pakket en de beste opties van je warehouse systeem voor jouw e-commerce platform. Vroeger zeiden we dan: je kunt niet alles hebben, maar tegenwoordig kan het allemaal! Namelijk met een headless architectuur. Dat levert niet alleen een supersnelle klantervaring op, het is ook een slimme oplossing voor de toekomst van jouw e-commerce platform.

Geen kopzorgen met headless

Elk systeem in zijn kracht

Met headless organiseer je je architectuur volledig ‘lean and clean’. Een headless CMS maakt gebruik van een op zichzelf staande front-end bovenlaag die je ongelofelijk veel vrijheid biedt. Ten eerste omdat je het design helemaal naar eigen wens invult. Ten tweede stelt die bovenlaag jou in staat om microservices aan te roepen van verschillende softwarepakketten. Zo zet je alle software in die nodig is om jouw webshop tot een succes te maken. Maar het allermooiste is dat je uitsluitend gebruikt wat je nodig hebt.

Headless
Headless Headless
full width image
bouncing arrow

De beste en snelste klantervaring

Als je bijvoorbeeld alleen maar de checkout van Magento wilt inzetten, roep je die aan vanuit de front-end. De overige 95% het pakket gebruik je niet. Zo voorkom je dat jouw oplossing een waterhoofd krijgt, die de boel vertraagt. Anders gezegd, met een headless CMS architectuur werkt jouw platform supersnel!

Communiceren via API

Bij traditionele oplossingen voor e-commerce zijn front-end en back-end aan elkaar vastgemaakt. Bij headless zijn ze dus losgekoppeld. Met API’s (Application Programming Interfaces) zorgen we ervoor dat de systemen met elkaar communiceren. We richten de front-end in feite in als jouw persoonlijke butler die data en transacties op de ideale manier uitserveert.

Wanneer kies je headless? 

Headless is een ideale oplossing als je op zoek bent naar vrijheid en wanneer je met zoveel data en koppelingen te maken hebt dat je ze niet in één systeem kunt, laat staan wilt, verwerken. Omdat je niet specifiek voor één systeem kiest, maakt headless je heel wendbaar. Als je bijvoorbeeld over een jaar wilt overstappen naar een ander Commerce systeem, dan koppelen we dat specifieke element los en koppelen we een nieuw element aan. Het is een heel stabiele oplossing voor de lange termijn.

Crownstudent is headless

Bij Crownstudent zette Proud Nerds de voordelen in van headless. Crownstudent vond het belangrijk om Magentoin te zetten vanwege de uitgebreide e-commerce opties: producten, categorieën, ordermanagement en klantportaal. Maar WordPress had de voorkeur waar ‘t gaat om contentpagina’s. In de headless CMS architectuur roepen we de e-commerce faciliteiten van Magento aan en zetten we tegelijk het CMS van WordPress in. Ook de configurator wordt, buiten Magento om, headless aangestuurd met 3D rendering. Het resultaat is niet alleen functioneel, maar ook heel snel.

De voordelen van headless e-commerce

Headless oplossingen worden steeds populairder. Er zijn dan ook nogal wat voordelen:

 • Flexibiliteit
  Het grootste voordeel van een headless architectuur is de flexibiliteit. Je wordt niet beperkt door de mogelijkheden van een enkel softwarepakket. Dit maakt headless zeer geschikt voor maatwerk oplossingen.

 • Snelheid
  Door de voorkant los te trekken van de dataproviders in de achterkant wordt je data in no-time getoond. Met een headless oplossing creëer je snellere laadtijden en dat pakt gunstig uit voor de conversie.

 • Flexibiliteit in design
  Doordat de front-end bij een headless oplossing los staat van de back-end, is deze eenvoudiger en agnostischer te onderhouden. Een re-design is zo ook een stuk makkelijker door te voeren. Je maakt een design zoals jij het wenst en wordt niet beperkt door de implementatie van het softwarepakket.

 • Productiviteit
  Ontwikkelaars zijn in staat om een ​​specifieke applicatie bij te werken zonder zich zorgen te hoeven maken over het updaten van de volledige applicatie.
Contact

Ook interesse in een headless oplossing?

Proud Nerds begeleidt je naar een succesvol resultaat.