Nieuws   Proud Nerds

7 tips om keuzehulp te bieden aan gebruikers van je webshop

Als je een e-commerceplatform hebt, wil je je klanten natuurlijk zo goed mogelijk van dienst zijn. Want dat betekent blije klanten én minder retouren. Win-win. Een goede keuzehulp mag daarbij niet ontbreken, om je klanten stap voor stap naar het juiste product te gidsen. We geven je 7 tips voor keuzehulp in jouw webshop.

header image

Customer journey

We beginnen maar met een inkoppertje: ieder stapje in je customer journey moet kloppen. Zorg ervoor dat de verwachtingen die je klant heeft aan de hand van de awareness-fase, je advertenties, social kanalen en nieuwsbrief, op je website ingelost worden. Zo kweek je vertrouwen. Een eenvoudig voorbeeld: wanneer iemand een advertentie van een roze trui gezien heeft en doorklikt, is het wel zo fijn als hij direct diezelfde roze trui terugziet. Als iemand vervolgens op je overzichtspagina die éne trui moet gaat zoeken, is de kans groot dat ‘ie afhaakt.

Filteren

Filternavigatie helpt je bezoekers om eenvoudig te vinden wat ze zoeken. Ze tonen de juiste producten op basis van de input van je gebruiker: zeker als je een groot assortiment hebt, is dat een must. En nope, er is geen standaardrecept voor hét perfecte filter: wat het beste werkt verschilt per branche, product en webshop. Veel testen (gebruikersonderzoek, data-analyse en A/B-testen) en een gebruiksvriendelijk en responsive design van je filtermenu zorgen ervoor dat jouw website perfect ingericht is voor je bezoeker. Wij helpen je daar graag bij, zoals we bijvoorbeeld voor VVV-cadeaukaarten deden in ons UX-lab.

Productpagina

Als de bezoeker door middel van de filters een selectie van mogelijk interessante producten heeft gemaakt, gaat hij of zij een paar producten grondiger bestuderen. Een goede reden om flink uit te pakken op de productdetailpagina. Foto’s vanuit alle hoeken, sfeerbeelden, een heldere omschrijving, duidelijke maten of andere eigenschappen, de mogelijkheid om het te vergelijken met andere producten: zorg ervoor dat je klant álles over dit specifieke product te weten kan komen.

Websitepersonalisatie

Door middel van websitepersonalisatie kun je je shop aanpassen aan de hand van kenmerken en gedrag van je bezoeker. Een personalized shopping experience kun je zo ver doorvoeren als je zelf wilt. Toon bijvoorbeeld de producten waarvan je denkt dat deze interessant zijn voor de specifieke bezoeker als eerste. Of pas de banner op de homepage aan met een relevante aanbieding: de mogelijkheden zijn eindeloos. Onze Nerds adviseren je graag!

Configurator

Bij Proud Nerds zijn we niet vies van een potje customizen. Met een product configurator stelt je klant een product naar wens samen. Daarbij is het belangrijk dat de klant moeiteloos, snel en zonder gedoe zijn eigen product samenstelt én direct kan zien hoe het er straks ‘in het echt’ uitziet.  Want hoe realistischer de afbeelding, hoe groter het vertrouwen in een succesvolle aankoop. En dat is weer een stapje dichterbij een aankoop. Meer weten over configurators? Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte.

Fysieke oplossing

Een nieuw parfum voor je geliefde, een paar sneakers voor je kind, behang voor je woonkamer: sommige dingen wil je nu eenmaal graag in het echt ruiken, passen of zien. Door je klant te bedienen met een monster, een voetenmeter of een staal behang zorg je ervoor dat het eenvoudiger wordt om een keuze te maken. Sommige producten kun je gratis weggeven, andere webshops kiezen ervoor om de kosten van het proefproduct later van de grote bestelling af te trekken. Hoe je het ook aanpakt, zo’n fysieke oplossing zorgt altijd voor meer vertrouwen bij je (toekomstige) klant.

Hoe staat ‘ie?

Een verfkleurtje op de muur proberen, een bril passen vanuit je luie stoel of eens kijken of een knalblauwe bank wel bij je vloer past: steeds meer webshops omarmen artificiële intelligentie (AI) om een ‘virtuele paskamer’ te maken. Onze Nerds staan te trappelen om dat ook voor jouw webshop te doen.

Meer informatie?

Contact us

Meer weten over de perfecte e-commercewebsite? Plan een kop koffie in!