Webshops   Proud Nerds

Magento Headless FAQ

Als echte Nerds weten wij natuurlijk ook wel dat we onszelf soms verliezen in jargon waarvan jij denkt: "Waar hebben ze het toch over?". Daarom doen we graag een poging om termen als Headless, Monoliet en Microservices uit te leggen.

header image
Magento 2

Monolithische Architectuur

Gebruik maken van een standaard CMS zoals Magento 2 is een traditionele manier om een webshop te ontwikkelen waarin een volledige toepassing kan worden gebouwd met één enkele codebase die bestaat uit een database, een gebruikersinterface aan de clientzijde en een server-side applicatie. Het is een van de meest intuïtieve manieren om een ​​applicatie te ontwikkelen en is erg populair omdat het jou in staat stelt om snel te kunnen starten en te ontwikkelen mits je binnen de mogelijkheden van het CMS beweegt. Wordt je applicatie groter en is er behoefte aan functionaliteiten die het CMS niet standaard ondersteunt, kan het interessant worden om een headless systeem te overwegen.

Istock 511069680
Istock 511069680 Istock 511069680
Headless

Frontend & Backend Ontkoppeld

Bij de Headless-aanpak wordt front end & backend “ontkoppeld” van de e-commerce winkel. Dit betekent dat de presentatielaag (de frontend) loskomt van bedrijfslogica en de database. Onze developers ontwikkelen API's die ervoor zorgen dat gegevens vanuit de backend (bedrijfslogica en database) door te sturen naar de frontend. Onze frontend developers zijn vervolgens niet meer beperkt in de mogelijkheden van de monoliet CMS (bijvoorbeeld Magento 2) om unieke ervaringen voor jouw klanten te creëren op elk device wat jij wenst. Hiermee kunnen dus verschillende afzetkanalen en toepassingen worden bediend vanuit één backend. Deze unieke factoren maken dus, bizar genoeg, onthoofding zo populair.

Istock 1133088170
Istock 1133088170 Istock 1133088170
Koppelingen

API's

Een API kan worden gezien als een toegangspoort tot systeem of software oplossing. Deze toegangspoort maakt het mogelijk maakt om de functionaliteit van dat systeem beschikbaar te maken voor andere systemen. Een API maakt dus het uitwisselen van informatie tussen verschillende systemen mogelijk.

Het werken met API's is geen nieuwe ontwikkeling. De eerste API’s bestonden namelijk al in het begin van de ontwikkeling van de computer. Het ontwikkelen van API’s worden wel steeds populairder en belangrijker. Veel bekende webshops en websites bieden geweldige functionele ervaringen die alleen mogelijk zijn door gebruik te maken van deze technologie.

Istock 1227056524
Istock 1227056524 Istock 1227056524
Allemaal blokjes!

Microservices Architectuur

Een Microservices Architectuur is een benadering om een toepassing op te splitsen in kleine en onafhankelijke toepassingen of blokjes. Elke blokje wordt volledig gescheiden, met de eigen logica en database. Deze blokjes communiceren en wisselen informatie met elkaar uit door middel van API's. Microservices geven developers enorme vrijheid in het opzetten van de architectuur die bij jouw wensen past. Deze architectuur is bovendien zeer schaalbaar door het kunnen bijschakelen van extra identieke blokjes, wanneer één blokje niet voldoende is om de taak uit te voeren die nodig is.

Istock 1204954432
Istock 1204954432 Istock 1204954432
Getriggerd?

Challenge us!

Onze Nerds staan klaar om met jou te sparren

Wij denken graag met je mee. Bel, mail of kom langs in de Splendorfabriek in Nijmegen. Tot gauw!

Caspar Kipp Caspar Kipp
Caspar Kipp