Nieuws   Proud Nerds

De 7 meest gemaakte "toegankelijkheids-fouten" op zorgwebsites

De zoektocht naar informatie begint vaak op het internet. Het is dan ook belangrijk dat informatie op jouw website toegankelijk is. Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft te maken met een functionele beperking. Door te voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 garandeer je de toegankelijkheid van jouw website. Iets wat voor zorgwebsites cruciaal is, want zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, toch?

header image

Samen met onze kennispartner op het gebied van digitale toegankelijkheid Cardan namen we websites van Nederlandse zorginstellingen onder de loep. Dit onderzoek, genaamd Access Denied, leverde schokkende resultaten op: van de 80 onderzochte ziekenhuiswebsites bleek geen enkele website volledig toegankelijk. En, maar liefst 47 van de websites voldoet niet eens aan de helft of meer criteria. Meer weten over Access Denied? Neem een kijkje op access.denied.nu

In opvolging van dit onderzoek bezocht onze collega Joep een tal van de onderzochte zorginstellingen. Bij hen zag hij het vaak op dezelfde punten misgaan. Om een stapje richting een inclusievere digitale wereld te zetten heeft hij deze punten voor jullie op een rijtje gezet!

1. Kleurcontrast tussen tekst en achtergrond (WCAG-criterium 1.4.3)

Hoe groter het verschil tussen de tekst- en de achtergrondkleur, hoe beter de tekst te lezen is. Vaak is de contrast verhouding tussen tekst en kleur niet voldoende. De visuele weergave van tekst (en afbeeldingen van tekst) moeten een contrast verhouding hebben van 4,5:1. Voor teksten met tekstgrootte 18 en groter of vetgedrukte teksten met tekstgrootte 14 dient het kleurcontrast 3,0:1 te hebben. Niet voldoen aan dit criterium beperkt de toegankelijkheid voor mensen met een visuele of cognitieve beperking.

2. Alternatieve teksten (WCAG-criterium 1.1.1)

Mensen met een visuele beperking kunnen afbeeldingen soms niet duidelijk zien. Zij steunen op de alternatieve tekst achter een foto om de informatie te begrijpen. Deze tekst beschrijft wat er op een afbeelding te zien is. Vaak worden deze teksten worden niet of foutief gebruikt. Ook helpt het om afbeeldingen die enkel als decoratie dienen te beschrijven als zodanig, om zo verwarring te voorkomen.

3. Ondertiteling en/of audioscriptie onder video’s (WCAG-criteria 1.2.2 & 1.2.5)

Niet goed kunnen horen wat er in een video gebeurt of gezegd wordt bemoeilijkt het begrijpen van de inhoud. Als je niet goed kunt horen ben je dan ook vaak afhankelijk van een geschreven versie van de audio, zoals een ondertiteling of audioscriptie. Dit geldt niet alleen voor gesprekken: ook achtergrondgeluiden en andere auditieve elementen dienen te worden verwoord. Helaas gebeurt dat lang niet altijd volledig.

4. Toetsenbord navigatie (WCAG-criteria 2.1.1, 2.4.3 & 2.4.7)

Voor mensen met een fysieke of visuele beperking helpt het soms om door de content van een website te kunnen navigeren via het toetsenbord. Om het gebruik van de website overzichtelijk te houden is het dan van belang dat alle content via een logische volgorde en goed benaderbaar is. Daarnaast helpt het ook als de toetsenbordfocus goed zichtbaar is, om zo te allen tijde overzicht te houden waar op de website de gebruiker zich bevindt.

5. Schaalbaarheid van de website (WCAG-criterium 1.4.10)

Wanneer iemand met een visuele beperking teksten niet goed kan lezen kan het groter maken van de tekst soms helpen. Voor de leesbaarheid is het dan van belang dat de inhoud van de website aangepast wordt aan het schermformaat. Wanneer de lezer in de leesrichting mee moet scrollen om een tekst te kunnen lezen neemt de leesbaarheid namelijk aanzienlijk af. Bij een goed schaalbare website zal dit niet nodig zijn: alle inhoud wordt getoond wanneer de lezer enkel van boven naar beneden scrolt. Daarnaast zal de lezer ook minder snel content over het hoofd zien.

6. Het toepassen van skiplinks (WCAG-criterium 2.4.1)

Wanneer je door een website bladert, blijft bepaalde content terugkeren. Denk hierbij aan een header inclusief menu, dat op iedere pagina van je website staat. Bij het gebruiken van toetsenbordnavigatie navigeer je naar de primaire content van een pagina wanneer skiplinks toegevoegd worden. Door deze skiplinks wordt de herhalende content overgeslagen. Dit maakt het voor mensen met een visuele beperking makkelijker om te focussen op de informatie waar ze naar op zoek zijn.

7. Het toepassen van labels in knoppen en links (WCAG-criterium 2.5.3)

Mensen die de website wel zien, maar door een fysieke beperking niet in staat zijn te navigeren met een muis of toetsenbord kunnen spraakbediening gebruiken. Om gebruik te maken van spraakbediening is moet dat wat op de ‘voorkant’ van de website getoond wordt, overeenkomen met de ‘achterkant’ van de website. De tekst die een knop of doorkliklink op de website weergeeft moet dus overeenkomen met de naam waarmee de knop geprogrammeerd is.

Wees tot slot ook altijd alert bij het gebruik van formulieren op je website. Formulieren aangeleverd door derde partijen voldoen op veel vlakken vaak niet aan de huidige digitale toegankelijkheidsnorm. Erg zonde natuurlijk!

Contact

Is jouw zorgwebsite toegankelijk?

Joep kijkt graag met je mee!

Samen zorgen we dat jouw content voor iedereen beschikbaar is.

231108 0015 231108 0015
231108 0015