Nieuws   Proud Nerds

Verbeter je website met een expert review

Heb je ooit nagedacht over hoe makkelijk jouw website te gebruiken is? Een expert review kan je hierbij helpen. Een expert review is een beoordeling van een website, webshop of (web)app door een deskundige op het gebied van gebruikerservaring (UX). Het doel is om knelpunten te vinden en advies te geven over hoe je de gebruikerservaring en toegankelijkheid kunt verbeteren, bijvoorbeeld om de conversie te verhogen.

header image

In het kort

 • Een expert review geeft je snel inzicht in de knelpunten van je website
 • Meteen aan de slag met concrete verbeterpunten
 • Een geoptimaliseerde gebruikservaring leidt tot meer kans op conversies

Een frisse blik is onbevooroordeeld en levert eerlijke feedback op omdat de UX-expert geen (emotionele) betrokkenheid heeft gehad bij de totstandkoming van het digitale product. Bovendien kan een UX-expert gemakkelijk opvallende problemen herkennen die voor iemand die te lang naar hetzelfde ontwerp heeft gestaard, verborgen kunnen blijven.

De UX-expert beoordeelt aan de hand van bekende principes, UX-patronen, en de eigen kennis van hoe mensen denken en zich gedragen. In een rapport of presentatie worden de belangrijkste aandachtspunten gepresenteerd, waarbij meteen wordt aangegeven hoe je deze kunt verbeteren of oplossen.

Wanneer kun je een expert review overwegen?

Er zijn een aantal momenten waarop een expert review van waarde kan zijn. Allereerst vlak voor de lancering van een nieuwe website biedt een expert review de mogelijkheid om knelpunten te identificeren nog voordat de website live gaat. Een frisse blik kan dan nog net de puntjes op de ‘i’ zetten om de gebruikerservaring te optimaliseren of om eventuele toegankelijkheidsissues op te lossen.

Een tweede geschikt moment is tijdens een herontwerp (redesign). Of je nu een volledig redesign uitvoert of slechts enkele wijzigingen doorvoert, een expert review kan waardevolle inzichten bieden in hoe deze veranderingen de gebruikerservaring beïnvloeden.

Ook is het verstandig

Het expert review proces

Tijdens een expert review worden verschillende customer journeys zorgvuldig onder de loep genomen. Hierbij worden verschillende aspecten beoordeeld, met een focus op gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, consistentie, user flows, layout en structuur. Daarbij wordt ook constant uitgegaan van de volgende uitgangspunten;

 • Bezoekers lezen pagina’s niet. Ze scannen ze.
 • Bezoekers maken geen optimale keuzes en gaan voor ‘de eerste de beste’. Belangrijke informatie
 • Bezoekers herkennen veelgebruikte UX patronen.
 • Bezoekers houden van een juiste balans tussen emotie en ratio.

Dit proces resulteert in een gedetailleerde rapportage waarin de volgende punten worden beschreven:

 • Een overzicht van alle geïdentificeerde knelpunten, inclusief hun locatie en een objectieve uitleg van ieder knelpunt;
 • Een overzicht van aanbevelingen en verbeteringen voor ieder geïdentificeerd knelpunt, met het oog op een optimalere gebruikerservaring;
 • Concrete voorbeelden van best practices die kunnen dienen als leidraad voor het oplossen van de benoemde knelpunten;
 • Indien gewenst kan het expert review proces leiden tot een gedetailleerd design waarin de geïdentificeerde knelpunten zijn opgelost en verbeterd.

Expert review voor OLVG

In 2022 heeft Proud Nerds de website van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam volledig opnieuw ontwikkelt. OLVG had besloten afscheid te nemen van het Drupal CMS en koos uiteindelijk voor het Umbraco CMS. Hoewel de oorspronkelijke intentie was om de website 1-op-1 over te nemen, besloten we, gezien de herontwikkeling, eerst een expert review uit te voeren om de gebruikerservaring te optimaliseren. De quick wins uit de expert review konden we direct doorvoeren in de nieuwe website.

full width image
bouncing arrow

Enkele quick wins uit de expert review

 • Verschillende gebruikerstests tonen aan dat bezoekers van de homepage van een ziekenhuiswebsite de hero-afbeeldingen het meest waarderen wanneer er een afbeelding van zorgverleners of de ingang van het ziekenhuis wordt gebruikt.
 • Mensen scannen in een F- of Z-patroon wanneer het niet meteen duidelijk is waar de aandacht naar toe gaat. Door de zoekfunctie aan de linkerkant te plaatsen, vergroten we de kans dat deze opvalt en dus wordt gebruikt.
 • In plaats van volledig te lezen, scannen we meestal eerst de inhoud. Pas daarna beslissen we of iets interessant genoeg is om verder te lezen. Daarom hebben we de nieuwsartikelen compacter en gemakkelijker scanbaar gemaakt.

Conclusie

Een expert review is geen vervanging van een gebruikerstest. Het laten testen van je website door daadwerkelijke gebruikers die tot de doelgroep behoren blijft het meest waardevol. Een gebruikerstest neemt echter aanzienlijk meer tijd in beslag en daarnaast is de inzet van meerdere personen vereist. Wil je snel en kostenefficiënt advies voor het optimaliseren van je website, webshop of (web)app? Dan is een expert review de beste keuze.

Overweeg eens een expert review voor jouw website en maak de online ervaring van jouw bezoekers nog beter!

Expert Review nodig?

Vraag het Vincent!

Wij adviseren je graag

Laten we samen kijken hoe we jouw digitale platform kunnen optimaliseren.

Vincent Kessels Vincent Kessels
Vincent Kessels