Nieuws   Proud Nerds

De toekomst van Umbraco in 4 trends

Van 14 tot en met 17 juni was Codegarden 2022, dé officiële Umbraco-conferentie in Odense, Denemarken. Een perfecte gelegenheid voor de Umbraco community om elkaar weer live te ontmoeten. Proud Nerds Bram en Luuk waren erbij. In dit blog delen zij de belangrijkste trends met je én geven ze je een klein inkijkje in de sfeer van dit legendarische event.

header image

Over Codegarden

Een oude overslagplaats in de haven van Odense vormt het industriële decor van Codegarden. De grote loods met zware houten balken is omgetoverd tot een sfeervol conferentieoord met drie zalen. Drie dagen lang worden hier sessies gehouden. Mensen van Umbraco zelf, maar ook Google en Microsoft-sprekers praten je bij over alle trends en ontwikkelingen.

Er was eens… Umbraco 4

Codegarden is een absolute aanrader voor Umbraco-developers. Proud Nerds werkt al sinds versie 4 met Umbraco en wee voeren een groot deel van onze projecten uit met het CMS. Dus waren Bram en Luuk erbij. Om te weten wat de toekomst brengt. Nieuwtjes te ontdekken. Om te netwerken en issues en wensen te bespreken. En vooruit, ook om te feesten.

IMG20220616185238 IMG20220616185238 IMG20220616185238

Zij waren erbij

Zowel Luuk Peters als Bram Heijmink zijn al aan boord ‘zolang Proud Nerds bestaat’. Als senior developer is Luuk onderdeel van het web-team. Bram Heijmink maakt als softwareontwikkelaar deel uit van het app-team. Allebei werken ze het merendeel van hun tijd met Umbraco.

Trend 1 - Professionalisering release-schema

Een aantal jaren geleden heeft Umbraco een flinke professionaliseringsslag ingezet die zich kenmerkt door zakelijker denken en meer structuur in de organisatie. Dat zie je ook terug in het release-schema. Eerder konden minor versies major uitpakken. Umbraco 7 bereikte pas het hoogtepunt met versie 7.16 na 4 jaar. Elke nieuwe subversie kon breaking changes bevatten.

Met de nieuwe structuur verschaft Umbraco developers meer duidelijkheid over wat ze kunnen verwachten. En de ontwikkeling in die meta-versies gaat harder dan ooit, maar de overgang naar elke nieuwe major is wel degelijk behapbaar. De major updates zijn namelijk kleiner dan voorheen en binnen een major versie worden geen breaking changes doorgevoerd. Inmiddels zitten we op Umbraco 10, in december volgt versie 11 en voor juni 2023 is versie 12 aangekondigd. Het is belangrijk om mee te gaan met elke nieuwe versie. Primair vanwege security. Daarnaast is het voordeliger om mee te liften op de doorontwikkeling dan bijvoorbeeld eens in de vier jaar een nieuwe site te ontwikkelen volgens de dan geldende versie.

 

 

Umbraco geeft in dit schema aan op welke manier zij support bieden bij elke versie. In de ‘supportfase’ herstelt het team algemene fouten, regressie en veiligheidsissues. In de ‘securityfase’ die erop volgt, worden alleen veiligheidsissues gerepareerd. Wanneer die fase is afgelopen, betekent dat ‘end of life’ voor de betreffende versie.

Trend 2 - Van CMS naar Digital Experience Platform

In de komende jaren beweegt Umbraco steeds meer toe naar een Digital Experience Platform (DXP). Daarmee ontstijgt het de status van CMS. Het draait niet langer alleen om het managen van content, gebruikers zijn meer en meer op zoek naar mogelijkheden voor personalisatie en onmichannel marketing.

In tegenstelling tot andere CMS-en die alles binnenboord willen houden en grote logge monolitische pakketten vormen, streeft Umbraco ernaar om de juiste koppelingen te leggen. In de vorm van een Digital Experience Platform ontwikkelt Umbraco een collectie van tools die informatie met elkaar kunnen uitwisselen. De eerste stap is al gezet met een plugin die Umbraco met Zapier koppelt. Zapier is van zichzelf al een tool om allerlei platformen met elkaar te verbinden, dus met deze plugin is de koppeling met meerdere tools al een feit.

Trend 3 – De vernieuwde Umbraco Cloud

Een aantal jaren geleden werd het nog geen succes. Nu zet Umbraco stevig in op de doorontwikkeling van Umbraco Cloud. ‘Umbraco As A Service’ is de belofte, ontzorgen het credo. Tegen een vast maandbedrag, regelt Umbraco hosting en versiebeheer. Je profiteert van een gratis formulierenmodule, (praktisch) automatische updates en een tool om content te synchroniseren tussen omgevingen.

Verder kun je met één gebruikersaccount inloggen op meerdere omgevingen. Én met één druk op de knop een nieuwe omgeving starten. Wij volgen de ontwikkeling van Umbraco Cloud op de voet en houden je op de hoogte.

Trend 4 - Accessible

Luuk en Bram kijken er enorm naar uit en vooral de zorgsector zal hier heel blij mee zijn… Umbraco 13. Deze versie is erop gericht om het eenvoudiger te maken om Umbraco uit te breiden en van Angular 1 af te komen. Angular 1, een front-end framework ontwikkeld door Google, wordt niet langer voorzien van security updates en browser compatibility updates. Aangezien Angular een compleet andere taal is, is het net zo handig om er meteen van af te stappen.

Met die exercitie pakt Umbraco ook gelijk de toegankelijkheid van het systeem aan. De complete achterkant van het CMS wordt accesible voor mensen met uiteenlopende beperkingen. Bram en Luuk hebben al een inkijkje gehad en zijn onder de indruk van de styling. Eind 2023 wordt deze versie verwacht. Nog heel even geduld dus!

IMG20220616150518 IMG20220616150518 IMG20220616150518

Legendarische feestjes

Codegarden is een belevenis. Daar zorgt het Umbraco-team wel voor. Het begint al met de pre-party op het hoofdkwartier. Netwerken en bierpong om het ijs te breken. Legendarisch is het driegangendiner op de derde dag. Met een bingo waar absurde prijzen vallen te winnen. Wat dacht je van een kuub zand met parasol en koelbox? Voor de deur van de winnaar afgeleverd. De fanfare kwam langs en het management van Umbraco zong Abba. Camera’s waren na een bepaald tijdstip niet meer welkom…

Volgend jaar weer

Proud Nerds en Umbraco gaan een lange tijd terug. En wat ons betreft nog lange tijd vooruit. Dus Umbraco-team.. noteer Proud Nerds maar vast voor de volgende editie van Codegarden! En uiteraard houden we jou via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen.

contact

Meer weten over Umbraco?

Wil je meer informatie over Umbraco? Vraag het Bram, Luuk of een van de andere Proud Nerds.